tisdag 26 mars 2013

Dags för en tut ... :)Vår lilla pojke börjar bli stor och den överfulla skötväskan med alla saker i behövs allt mer sällan. Jag kände att det var dags för en mindre variant som hade plats för några blöjor, tvättlappar och småsaker. Jag har sett flera varianter på både facebook och google så jag tar absolut inte åt mig någon ära för själva utformandet av väskan. När jag la ut väskan på facebook var det några som ville veta hur jag gjort, så detta är bara ett försök att förklara hur jag gått tillväga. Hoppas det kan vara till någon hjälp :)

Material: Yttertyg och fodertyg. 5 Set  tryckknappar, Kalsongresår

Börja med att klippa ut dina delar. Jag valde att göra min väska 40 cm bred och 30 cm hög. Klipp ut 2 st 40*30 cm bitar av yttertyget och 2 st 40*30 cm bitar av fodret. Har man ett väldigt tunt eller fladdrigt tyg kan man stärka upp det med påstrykbar vliselin eller liknande.

Sedan klipper du ut locket. Jag gjorde mitt lock 40 cm bred och 25 cm hög men höjden kan man variera hur man vill, beroende på hur långt ned man vill att locket ska gå.

Om man vill ha en ficka framtill på väskan så klipper man ut den i passande tyg. Jag klippte min ficka 60 cm lång och 15 cm hög. Sedan vek jag veck på den så att den i slutänden mätte 40 cm brett. . Detta kan man variera hur man vill. Det finns en bild längre ner som visar hur den varianten på ficka ser ut.

Tamparna som väskan hänger i är gjorda av en 9 cm bred remsa. Längden på remsan beror på hur lång du vill att tamparna ska vara. Jag brukar ta remsan ganska lång så kan jag justera längden sedan är jag syr fast dem på väskan,, och sedan klippa av de färdiga tamparna i önskad längd.
Ta de båda locken och lägg dem räta mot räta. Vill du ha rundade kanter så ta en liten tallrik  och lägg i hörnen och rita därefter så får du rundade hörn. Annars går du direkt på att sy ihop alla kanter utom överkanten. Vänd sedan väsklocket rätt och pressa det snyggt.

1.
2.
3.
Ta fram remsan till dina tampar. Vik den dubbel på längden och stryk så du får en markering mitt på remsan. Veckla sedan ut remsan och vik sidorna in mot vikningen du nyss strök. (se bild 2. )
Stryk så att de ligger på plats.
Vik sedan ihop bandet ytterligare en gång så bandet ser ut som på bild 3. Sy därefter en söm på båda långsidorna av bandet.
Såhär ska era tampar se ut när de sitter fast mellan väskan och locket.

Vill du ha en ficka framtill på väskan så kan det vara dags att fixa den nu. Här ser man min ficka som jag gjort veck upptill och nertill på. Men man kan som sagt göra preciiis hur man vill.  På bilden nedan ser man hur min ficka ser ut när väskan är klar. 


Lägg ut fickan på framstycket, med framstyckets rätsida mot fickans avigsida. Lägg därefter bakstyckets räta mot fickans och framsidans räta. Sy runt kanterna och botten. Lämna öppningen öppen.
(Fickan ligger därinne, mellan de två tyglagren.. ;)   

Därefter så tar du nedre hörnen och viker ut dem som ovan på bilden. Se till så att den undre sömmen och den övre sömmen ligger mitt för varandra.   OOOPS!! Kontrollera att fickan (om du nu har någon) hamnar mot framstycket när du viker ut hörnen. Sen brukar jag stryka så att det ligger på plats eller nåla. 

Sy rakt över hörnet med en raksöm.  Hur långt in du syr beror på hur bred botten du vill ha på väskan. Jag sydde av mitt hörn 4 cm in. Upprepa på andra hörnet.

Sen är det dags att sy ihop foderväskan. Du gör precis samma som med ytterväskan fast innan du syr ihop den så lägger du ut resåren. 12 cm från övre kanten, 40 cm lång resår. Sy några gånger mitt i väskan, över resåren,så du får som två fack. Lägg ihop räta mot räta och sy ihop foderväskan. Sy hörnen.

När du är klar med hörnen tar du fram ditt ihopsydda band som ska bli det väskan hänger i.  Dela bandet i 2 lika långa delar, Fäst tamparna så de sitter på plats när du ska sy ihop hela väskan. Jag fäste banden 10 cm in på väskan, men det är en smaksak, lite beroende på hur styret på vagnen ser ut. Kapa sedan tamparna i den längd du vill ha dem. Ett tips är att testa på vagnen den ska hänga på, så ser du hur långt ner du vill att väskan ska hänga. Kapa tamparna i rätt längd, fålla kortsidorna.  Ta fram dina tryckknappar och fäst dem så att tampen bildar en ögla när du knäpper ihop dem.

Därefter tar du locket och lägger dess utsida mot ytterväskans baksida. Jag föredrar att fästa fast locket innan jag syr ihop ytter och innerväska men det gör man som man vill. Därefter mäter jag ut vart tryckknapparna till locket och fickan ska sitta och fäster dem på lämpligt ställe.

Lägg ytterväskan i foderväskan, så att de är räta mot räta. Se till att kantsömmarna på ytter och innerväskor ligger mitt för varandra. Sy runt överkaten på väskan, men lämna ett vändhål så du kan vända väskan rätt. 
Vänd väskan rätt, stryk kanten så den ser snygg ut och sy därefter en stickning längst upp runt hela väskan så du försluter vändhålet.

Slutresultatet!
Insidan som visar hur facken ser ut. 
Fickan som sitter på framsidan. 


Jag hoppas ni förstått lite av tuten iaf, och gör ni inte det så fråga gärna så ska jag försöka förklara. Jag vill åter betona att det inte är jag som "kommit på" vagnväskas utseende utan har sett den på flera ställen på internet. Denna tut är bara till för att hjällpa de som vill försöka sig på att sy en egen. Lycka till! // Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar